Vilka filament typer finns det?

3D filament är en form av plastmaterial som används i 3D-utskriftsprocesser, i denna artikeln går vi igenom vilka filament typer det finns. Det är en trådformad plast som rullas upp på en spole och som används för att skapa 3D-objekt med hjälp av en 3D-skrivare. Plasten smälts sedan till ett flytande tillstånd och extruderas, med hjälp av en liten utskriftsspets, till ett lager efter lager av material som tillsammans bildar det 3D-objekt som ska skapas. Vanliga typer av 3D-filament är ABS- och PLA-plast, som är de mest populära materialen att använda för 3D-utskriftsprocesser.


PLA-filament är ett miljövänligt och ekonomiskt utskriftsmaterial som är lätt att hantera och ofta den första valet för nybörjare. Det är ett av de mest populära 3D-utskriftsmaterialen. Det är först och främst ett biologiskt nedbrytbart material som består av majsstärkelse, isoplast, stärkelse och annat naturligt material. Det är ofta den billigaste filament-typ som finns och är vanligtvis den lättaste att skriva ut med. PLA är en bra val för prototyping, men har begränsad användning för produktion.

filament typer PLA
filament PLA

ABS-filament är en populär filament-typ som används för 3D-utskrifter. Det är ett robust och motståndskraftigt material som är mycket hållbart och lämpar sig för produktionsutskrifter. Det är också ett populärt material som används för att skapa prototyping och mekaniska delar. ABS-filament är mycket mer beständigt mot värme och kyla jämfört med PLA-filament, vilket gör det bättre lämpligt för produktionsutskrifter.

Filament typer ABS
Blå filament ABS

PVA-filament är ett miljövänligt, vattenlösligt filament som är lämpligt för stödstrukturer. Det är ett bra val när du behöver skriva ut komplexa geometrier. PVA-filament kan lätt skrivas ut med höga temperaturer och har låg värmeexpansion, vilket gör det till ett bra val för stödstrukturer. Det är också ett miljövänligt material som kan lösas upp i vatten.

Nylon-filament är ett mångsidigt filament som är lämpligt för produktionsutskrifter och prototyping. Det har hög motståndskraft och är mycket hållbart. Nylon-filament är ett flexibelt material som är lämpligt för utskrifter som kräver hög styrka och slitstyrka. Det är robust mot värme, kemikalier och UV-strålning. Nylon är ett perfekt val för produkter som kräver hög prestanda.