PVA filament – filament guiden


PVA filament är ett miljövänligt 3D-skrivmaterial som används för att skapa 3D-utskrifter. Det är en biologiskt nedbrytbar polymer som är lätt att hantera och har relativt låg värmebeständighet. PVA filament används ofta för att skapa supportstrukturer som ska stödja andra material som PLA eller ABS. PVA är ett utmärkt val som kan användas för att skapa komplexa 3D-utskrifter.

PVA filament fördelar

 • PVA filament är ett av de mest miljövänliga filament som finns, vilket gör det till ett bra val för miljömedvetna människor.
 • PVA är mycket lätt att trycka med, vilket gör det till ett bra val för nybörjare och erfarna användare.
 • Det är ett vattenlösligt filament som är lätt att ta bort från tryckplattan efter användning.
 • PVA är ett lätt filament som kan användas för att skapa lätta delar med hög styrka.
 • Det är ett mjukt filament som har goda värmekonduktiva egenskaper.
 • PVA är ofta billigare än andra typer av filament.

Nackdelar

 • PVA filament är inte tåligt, vilket gör det lämpligare för mindre projekt eller prototyper.
 • PVA filament har en låg smältpunkt, vilket gör det svårt att trycka det vid högre temperaturer som krävs för andra filamentsorter.
 • PVA filament är hygroskopiskt, vilket innebär att det absorberar fukt från luften och kan leda till problem med utskrifter.
 • Det förbrukar en stor mängd skrivhuvud, eftersom det är så mjukt.
 • Det har en tendens att klumpa ihop sig när det försöker extruderas.
 • Dess vattenlöslighet kan leda till att det löser upp när det kommer i kontakt med vätskor.
 • Det är inte så hållbart som andra filamentsorter.
PETG filament

3D skrivare krav

Kolla så att din 3d printer uppfyller dessa krav innan du skruer ut med PETG filament

Bed

byggplatta

Temperatur: 45-60 °C
uppvärmning krävs inte
behöver inte vara tätt

Build Surface

Täckning

PEI
Målartejp

Extruder

Extruder

Temperatur: 185-200 °C
krävs ingen speciell

Cooling

Kylning

Krävs inte något speciellt

Tips till när du ska skriva ut PETG filament

1. Använd högsta kvalitetens extrudrar och filament för att få bästa möjliga resultat. Det är viktigt att du väljer filament som är avsett att användas med PETG för att få bästa resultat.

2. Kalibrera din skrivare noggrant. PETG är känslig för temperatur och tryck och kräver noggrann kalibrering för att få bästa resultat.

3. Använd ett robust bäddbelägg för att säkerställa att dina tryck är stabila. Det är viktigt att skrivarens bäddbelägg är robusta nog att hålla PETG-föremålet på plats. För att säkerställa detta kan du använda ett bäddbelägg av glas eller en magnetisk bädd.

PETG vs PLA


PETG och PLA är båda vanliga 3D-utskriftsmaterial som ofta används av hemma- och professionella 3D-utskriftsanvändare. Även om de båda materialen används regelbundet har de helt olika egenskaper. För att förstå skillnaden mellan PETG och PLA är det viktigt att titta på varje material specifikt och undersöka deras olika egenskaper.

PETG är ett polyestermaterial som är en typ av termoplastisk polyester. Det är ett transparent material som är relativt hållbart och motståndskraftigt mot kemikalier. Det har en hög värmebeständighet och är relativt lätt att arbeta med. Det är ett mångsidigt material som är lämpligt för produktion av föremål som kräver hög hållfasthet och motstånd mot kemikalier.

PLA är ett polylaktamaterial som är en typ av termoplastisk polyester. Det är ett lite opakt material som är relativt lätt att arbeta med. Det är ett flexibelt material som är lämpligt för produktion av föremål som kräver låg vikt och flexibilitet. Det har låg värmebeständighet och är inte motståndskraftigt mot kemikalier.

Således är det viktigt att komma ihåg att PETG har hög värmebeständighet, motståndskraft mot kemikalier och är relativt hållbart, medan PLA är relativt flexibelt, lätt att arbeta med och har låg värmebeständighet. Båda materialen är lämpliga för 3D-utskrifter och kan användas för att skapa olika typer av föremål, men det är viktigt att välja det material som bäst passar för den specifika applikationen.

eSUN PETG filament

Sammanfattning

PETG filament är ett starkt, flexibelt 3D-utskriftsmaterial som används för att skapa 3D-utskrifter som är slitstarka, hållbara och flexibla. Det är ett populärt material som är lätt att arbeta med och har ganska goda utskriftsegenskaper. PETG har en hög temperaturbeständighet och är resistent mot kemikalier och är därför ett bra material för att skapa produkter som är resistenta mot miljöpåverkan och hållbara. Det är ett populärt filament som ofta används för att skapa funktionella prototypdelar och kosmetiska delar som skal. PETG är också ett bra val för att skapa högkvalitativa delar som kan bli utsatta för höga temperaturer, mekaniska påfrestningar och kemiska miljöer.

Källor: All3dp 3Dguide

Artiklar om andra filament: