PLA Filament – Den ultimata guiden

PLA Filament är en av de vanligaste typerna av filament som används vid 3D-utskrifter. Det är ett miljövänligt och ekonomiskt filament som har en hög hållfasthet och kan användas till att skapa föremål av hög kvalitet. Det är ett lättarbetat filament som är lätt att hantera och använda och som ger konsekventa resultat. Det är ett populärt filament för att skapa olika typer av föremål som figurer, leksaker, husdjur, bilkarosser och många andra objekt.

Vilket PLA filament är bäst?

eSun PLA+

eSUN PLA filament är det bästa filamentet för att skapa högkvalitativa 3D-utskrifter. Det är en optimal blandning av hållbarhet och värmebeständighet, vilket gör det lämpligt för en mängd olika 3D-utskriftsprojekt. PLA-filamenten har en låg smältpunkt som gör att utskrifter är säkra att hantera omedelbart efter utskrift. Det har en hög noggrannhet som gör att det är lätt att arbeta med. Det är lätt att använda och det är miljövänligt, eftersom det är gjort av miljövänliga material. Det är också ett prisvärt filament som är lättillgängligt. eSUN PLA filament är det bästa filamentet för att skapa högkvalitativa 3D-utskrifter som är säkra, prisvärda och miljövänliga.

Vad är fördelarna med PLA filament?

  • PLA filament är den mest miljövänliga filament som finns på marknaden. Det är biologiskt nedbrytbart och behöver ingen särskild hantering för att förorena miljön.
  • PLA filament är den mest kostnadseffektiva filamentet som finns. Det är mycket billigare än andra typer av filament och det finns en mängd olika storlekar och kvaliteter att välja mellan.
  • PLA filament är mycket lätt att använda. Det är lätt att extrudera och behöver inte särskilda förberedelser. Det är också lätt att få bra resultat med PLA filament.
  • PLA filament har ett mycket bra utseende. Det är mycket glansigt och har bra värmebeständighet. Det ger ett mycket högkvalitativt slutresultat.
  • PLA filament har en låg förvärmningstemperatur som gör det möjligt att använda det med de flesta 3D-skrivare.

Vad är nackdelarna med PLA filament?

  • PLA filament är inte särskilt motståndskraftigt mot höga temperaturer, så det är inte lämpligt för högtemperaturanvändning.
  • PLA filament är känsligare för fukt och kan lätt deformera eller förfalla.
  • PLA filament är inte särskilt flexibelt och kan splittras om det försöker böjas för mycket.
  • PLA filament kan lätt färgas eller skadas av andra föremål som finns i ditt rum.
  • PLA filament är inte särskilt hållbart och kan brytas, spricka eller deformera om den utsätts för mycket värme eller tryck.
PLA filament

Tips innan du skriver ut PLA Filament

1. Se till att filamentet har rätt temperatur innan du laddar in det i skrivaren. Om det är för kallt kan det fastna i skrivaren.

2. Se till att skrivaren är korrekt justerad. Följ instruktionerna i manualen för att säkerställa att skrivarens axlar är rätt justerade och att det inte finns några blockeringar.

3. Se till att du använder den rätta typen av skrivhuvud. Om du skriver ut PLA-filament bör du använda ett skrivhuvud som är specifikt utformat för att hantera PLA-material.

4. Se till att filamentet är rätt inställt. Se till att du har rätt hastighet och temperatur för att säkerställa att ditt filament inte kommer att bli för varmt eller för långsamt.

5. Använd en bra kvalitet på filamentet. Om du väljer ett lågkvalitativt filament kan det orsaka problem med skrivningen.

Sammanfattning


PLA (polylactid acid) filament är ett av de mest populära 3D-utskriftsmaterialen på marknaden. Det är ett miljövänligt, biologiskt nedbrytbart material som är relativt billigt och lätt att använda. Det har en högre glans än ABS och är mycket flexibelt, vilket gör det lämpligt för en mängd olika 3D-utskriftsprojekt. Det är ett lätt material att trycka på, eftersom det inte kräver höga temperaturer och det finns en mängd olika PLA-fibrar som kan användas. Det är också ett lätt material att färga och det är lätt att få ett jämnt och snyggt resultat. PLA är ett bra material för nybörjare eftersom det är lätt att lära sig att använda. Det är dock inte det starkaste eller mest hållbara materialet, så det är inte lämpligt för alla projekt. Det är också lite dyrare än ABS och det är inte lika mångsidigt som ABS. Men om man vill ha ett miljövänligt material som är lätt att arbeta med och som ger ett snyggt resultat, kan PLA vara ett bra val.

Källor: all3dp

Artiklar om andra filament: