PETG filament – Allt du behöver veta

PETG filament är ett högpresterande 3D-utskriftmaterial som är ett alternativ till ABS och PLA-filamenter. Det är ett hållbart material som är starkt, flexibelt och har god värmebeständighet. Det är också enkelt att använda och kräver inte speciella utskriftsförhållanden. PETG är ett bra material för användare som letar efter ett material som är lätt att skriva ut, hållbart och lätt att postprocessera.

Fördelar

  • Blank och slät ytfinish
  • Fäster bra på sängen med försumbar skevhet
  • Mestadels luktfri vid utskrift

Nackdelar

  • Dåliga bryggegenskaper
  • Kan producera tunna hårstrån på ytan av strängning

Hårdvarukrav

Innan du skriver ut PETG filament se till att din 3d skrivare uppfyller dessa krav.

Bed

Bädd

Temperatur: 75-90 °C
Uppvärmd bädd inte rekomenderat
Kapsling rekomderas ej

Build Surface

Bygg platta

Lim stift
Målartejp

Extruder

Extruder

Temperatur: 230-250 °C
Ingen speciell hotend behövs

Cooling

Kylning

Delvis nerkylning krävs

3 Tips till när du ska skriva ut PETG filament

1. Använd ett lämpligt inställning för värme: Om du skriver ut PETG-filament bör du använda en högre värme än för PLA-filament. En värme på 235-250 grader Celsius är den rekommenderade värmen för att få bästa resultat.

2. Använd ett lämpligt inställning för hastighet: För att få bästa resultat bör du använda en lägre hastighet än för PLA-filament. Den rekommenderade skrivhastigheten för PETG är mellan 40 och 70 mm/s.

3. Använd lämpliga inställningar för kylning: För att få bästa resultat bör du använda en högre nivå av kylning än för PLA-filament. Det rekommenderas att använda både aktiv och passiv kylning när du skriver ut PETG-filament. Aktiv kylning kan uppnås genom att använda en luftfläkt som blåser luft över objektet som skrivs ut, medan passiv kylning kan uppnås genom att använda en mindre skrivhastighet och ett lägre tryck.


PETG filament är ett utmärkt val för att skapa hållbara och robusta 3D-utskrifter. Det har ett stort utbud av användningsområden och är lätt att arbeta med. PETG är ett hållbart och flexibelt material som är lämpligt för användare med alla nivåer av 3D-utskriftserfarenhet. För de som letar efter ett högpresterande och kostnadseffektivt filament, är PETG ett utmärkt alternativ att överväga.

Om du vill läåsa mer om PETG filament kan du kolla all3dp

Artiklar om andra filament: