3d Filament – vanliga frågor

Vilket filament för utomhusbruk?

Det bästa filamentet för utomhusbruk är PLA (polylaktylensyra) eller PETG (polyetylentereftalatgul). Båda är lätt att skriva ut, har hög hållfasthet och är resistenta mot UV-strålning. De är också vattenresistenta och kan tåla temperaturer från -40 ° C till 65 ° C.

ABS  filament
filament

Vilket filament för mat?

Mat som ska bevaras för längre tid bör tryckas med PLA-filament, eftersom det är ett icke-giftigt, biologiskt nedbrytbart material. PETG-filament kan också vara ett bra alternativ för matföremål som inte kräver lång lagringstid, eftersom det är en lite hårdare filamenttyp som är lätt att rengöra.

filament-pla-1
filament-pla-1

Vilka filament tål bensin?

Det finns inget filament som är specifikt utformat för bensin. Eftersom bensin är en brandfarlig vätska kan det skada de flesta 3D-utskrifter. Det finns dock en del material som är mer resistenta mot bensin än andra, till exempel polykarbonat, ABS, nylon och polypropylen.

Vi har länkat till en artikel som går in djupare på det här

Finns det nylon filament?

Ja, det finns nylon filament som används i 3D-utskrifter. Det är ett hårt material som är extremt flexibelt och har god beständighet mot olika kemikalier, temperaturer och friktion. Det är ett populärt material för utskrifter som kräver stor hållfasthet och flexibilitet.

Vi har en artikel som går in djupare på de olika filamenten

esun filament

Varför fastnar inte filamentet?


Filament kan ibland inte fastna eftersom det kan finnas luftläckor mellan filament och 3D-skrivarens varmvärmare, vilket gör att filamentet inte får tillräcklig värme för att smälta. Dessutom kan filamentet ha för hög eller för låg fastställd temperatur, vilket också kan leda till att det inte fastnar ordentligt.

Finns det uv beständigt filament?

Ja, det finns UV-beständigt filament som är speciellt framtaget för att klara av att exponeras för UV-strålar. Det är ofta dyrare än andra typer av filament, men det har unika egenskaper som gör det värt priset.